Magnesiumvlokken bij hoofdpijn

Hoofdpijn en magnesium


 magnesiumbad bij hoofdpijn en migraine

Magnesiumvlokken bij hoofdpijn. Het is algemeen bekend dat magnesium ontspant. Niet alleen de spieren maar ook onze geest komt tot rust bij voldoende magnesium in het lichaam. Bij een tekort aan magnesium blijven we onrustig en gespannen waardoor we ook vaak moe worden.

Magnesium werkt in veel gevallen ook (hoofd)pijnverlichtend.


Welke soorten hoofdpijn zijn er?

spanningshoofdpijn: Wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een drukkende of klemmende pijn rondom de schedel, als het ware een ‘bandgevoel rond het hoofd’. Meestal gaat dit niet gepaard met misselijk en braken. Mogelijke factoren zijn psychische spanningen en stress, oververmoeidheid en een verkeerde houding.

Migraine: is een neurovasculaire aandoening (een gezamenlijke benadering voor de hersenen, het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel) waarbij aanvallen ontstaan door neurale prikkelingen die na een plotse tijdelijke vernauwing, een verwijding van de bloedvaten tot gevolg heeft. Dat gaat vaak gepaard met een kloppende hoofdpijn. Opvallend is dat migraine bij de bevolking van Nederland aanmerkelijk meer voorkomt dan in alle andere Europese landen.

Ofschoon spanningshoofdpijn en migraine verschillende entiteiten zijn, komen ze wel vaak bij dezelfde persoon voor. Uit de literatuur blijkt dat 62% van de migrainepatiënten ook spanningshoofdpijn heeft en 25% van de patiënten met spanningshoofdpijn lijdt ook aan migraine.

Clusterhoofdpijn : Clusterhoofdpijn is een ander soort hoofdpijn. Deze hoofdpijn bestaat uit korte perioden van vaak hevige pijn aan één kant van het hoofd, vaak achter de ogen. De aanvallen treden in een kenmerkend patroon op, meestal dagelijks of nog vaker en vaak ‘s nachts of vroeg in de ochtend. Deze vorm van hoofdpijn is zeldzaam en komt vrijwel uitsluitend bij mannen voor. Een aanval kan een kwartier tot wel enkele uren duren en kan één tot maar liefst acht keer per dag optreden. Bijna altijd komen de aanvallen in clusters van weken tot maanden voor. Na zo’n cluster kunnen de aanvallen wel maanden of jaren wegblijven. Rokers en drinkers hebben een verhoogd risico.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn: is chronische hoofdpijn (gedurende meer dan 15 dagen per maand) gedurende ten minste 3 maanden als gevolg van het overmatig gebruik van pijnstillers tegen hoofdpijn. Waarschijnlijk heeft zo’n 4% van de algemene populatie in Nederland last van medicatieafhankelijke hoofdpijn.

Gebruik magnesiumvlokken bij hoofdpijn

Het water moet een temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius hebben, en de duur van het bad moet ten minste 20 minuten zijn.
1 kg. tot 2 kg magnesiumvlokken zijn nodig voor een vol standaard formaat bad. Om een tekort aan magnesium te verhelpen, raden wij aan 2 ligbaden per week te nemen gedurende een aantal weken.
Hoeveel baden en gedurende welke periode je een bad moet nemen is moeilijk te zeggen, vaak merk je al na een paar weken verbetering. Blijf wel minstens 1 x per week een ligbad of voetbad nemen om je magnesiumgehalte op peil te houden.

Bij voetbaden raden wij aan om 2-3 maal per week een voetbad te nemen gedurende een aantal weken. Daarna 1 x per week om je magnesiumgehalte op peil te houden.

Lig en voetenbaden met magnesiumvlokken

Een totale ontspanning wordt bevorderd met behulp van dagelijkse magnesiumvlokken voetenbaden, ligbaden of door het transdermaal (via de huid) aan te brengen van magnesium serum of olie. Lig en voetenbaden met magnesiumvlokken hebben vlak voor het slapen gaan een buitengewoon rustgevend effect. Via kwalitatief hoogwaardige vloeibare magnesium voedingssupplementen kan magnesiumsuppletie natuurlijk ook.